Dagje Breda – Natuur

breda

Dagje Breda – Natuur

Ontbijt

Voordat je het natuurgeweld gaat trotseren in Breda, kun je voor een heerlijk ontbijtje terecht bij Block 62. Hier serveren ze de lekkerste gerechten om de dag goed te beginnen voordat je Breda gaat verkennen (zowel qua natuur of cultuur).

Ook kun je een frisse start maken  met een ontbijt bij Don Qui John aan het ‘haagse marktje’ in de wijk Princenhage.

natuur

Natuur deel 1:

Een goede manier om van de natuur te genieten in en om Breda is per fiets. Bij de VVV Breda kun je informatie krijgen over verschillende fietstochten en routes in Breda. 

Uiteraard is het Mastbos een prachtig natuurgebied met vele grote dennen (vroeger mastbomen genaamd, waarvan hout geleverd werd voor de masten van de VOC !) aan de zuidkant van de stad om doorheen te wandelen of fietsen. Het Mastbos is een van de alleroudste naaldbossen van Nederland. Ernaast stroomt ‘De Mark’ waarlangs een fiets/pad loopt door de landerijen (met loslopende koeien).

6091416041_0706719eb3_b

Tussendoor kun je ook een bezoek brengen aan het mooie kleine kasteeltje Bouvigne gelegen aan de Galderseweg.

Het Liesbos aan de zuid-west kant van Breda is ook een mooi bos voor een lange wandeling over de lange dreven (vroeger speciaal aangelegd voor de valken-jacht). Het is het grootste en oudste loofbomen-bos van Breda, waar al sinds de middeleeuwen een reigerkolonie is gevestigd. Voor een drankje tussendoor kun je terecht bij het mooie restaurant Boswachter Liesbosch.

Kids

Kinderboerderij Wolfslaar is een begrip in Breda. Het gebied Wolfslaar ligt aan de zuidoost kant van de stad waar je verschillende activiteiten kunt doen vanuit de kinderboerderij, de natuurtuin en het bezoekerscentrum. De kinderen kunnen op de boerderij spelenderwijs leren omgaan met de dieren, met leuke speeltuinen en mini-traktors om op te rijden. Ook kun je er heerlijke streekproducten nemen in het Tuinhuisje van Charlotte

 

In het noorden van Breda ligt Kinderboerderij en de Tuinen van Parkhoeve. Op de boerderij worden er regelmatig leuke dingen georganiseerd voor de kinderen, zoals de kinder-doe-club of speurtochten. Je kunt er ook wandelen en zitten in de 4-seizoenen-tuin of een spelletje midgetgolf spelen.

Ook in Breda Noord kun je met kinderen een bezoek brengen aan Reptielenhuis de Aarde. Naast de tropische dieren (van slangen en kikkers tot schildpadden en schorpioenen) zijn er ook tropische planten te bewonderen in het huis. Er worden vele kinderfeestjes georganiseerd in het reptielenhuis.

 

Lunch / High Tea

Tussen alle natuur-activiteiten door dien je ook wat energie op te doen. Je kunt bijvoorbeeld heerlijk lunchen bij De Peer aan het Liesbosch, of aan de rand van het Mastbos kun je een High-tea nemen bij de Heeren van Oranje of biertje / kaasje pakken bij Cafe Moeke. keuze genoeg.

 

Natuur deel 2:

Wat altijd een leuk uitje is voor iedereen (jong en oud) is met een bootje varen over de singels van Breda. Via BootjeVaren Breda kun je een eigen sloep huren (eventueel met schipper en met een thema) . Je kunt ook tijdens het varen de ‘zijstraat’ pakken naar het Markdal richting Ulvenhout.

 

Het Stadspark Valkenberg heeft historisch karakter. Tot 1812 werd het park gebruikt als kasteeltuin voor de Heren van Breda. Het park dankt zijn naam aan een valkenhuis dat aan de rand ervan stond en van waaruit de kasteelbewoners en hun gasten de valkenjacht bedreven. In het park kun je een drankje en overheerlijk taartje nuttigen in het Theehuis. Ook de kinderen kunnen er naar hartelust spelen in de speeltuin met grote zandbak.

Uiteraard is Breda aangesloten op de vele mooie fiets- en wandel-routes. Neem eens een kijkje op VVV-site voor verschillende arrangementen met een hapje/drankje en activteit.

Diner

Na al dit natuurgeweld kun je heerlijk gaan dineren aan de rand van het Mastbos bij bijvoorbeeld Restaurant Ruitersbosch of bij visrestaurant Blini. Ga voor een afzakkertje naar een kroegje aan de Ginnekenmarkt zoals Moeke of Boerke of pak ter afsluiting van de dag een (natuur)-film mee in het Chasse Cinema of Pathe.

Hotel

Leg je hoofd neer op een kussen bij Hotel Heeren van Oranje of bij Novotel (allebei vlakbij het Mastbos), bij Hotel Princeville of ga voor het centrum naar Hotel Bliss of Hotel de Keyser.

Be first to comment